KINTA OP REIS

 

2019

HONDERD EILANDEN

Meestal is er geen tijd voor toeristische uitstapjes tijdens de bezoeken aan onze partners. Maar deze keer was een uitzondering: wij brachten een weekend door in het ‘Hundreds Islands National Park’ op de Filipijnen. Het is een prachtige en zeer populaire plek in het noorden van Luzon. Met een kleine boot kan je van eiland naar eiland varen en met een beetje geluk vind je een eiland waar je een paar uur alleen kunt zijn. 

op reis Filippijnen
zoutwinning filippijnen
ZEEZOUT PRODUCTIE

We passeerden een zeezout productie plek tegenover het nationale park ‘Hundreds Islands’. Wij zagen honderden ondiepe vijvers, waar het witte kristalzout verscheen na een dag met veel zonneschijn. In de laatste uren van het licht werd het zout naar elkaar toe geschraapt.

KLEINE TEMPEL

Onze nieuwe leverancier van glaswerk heeft een werkplaats buiten Bangkok. Het landelijke gebied, waar de werkplaats meer dan 40 jaar geleden werd gesticht, is een stedelijk gebied geworden. Het familiebedrijf heeft een kleine tempel waar de medewerkers gebruik van kunnen maken.

tempel thailand
street food Thailand kinta op reis
street food Thailand
THAIS ETEN

Thais eten staat bekend om zijn heerlijke street food met noedels, curry en kokos. Maar je kunt ook kakkerlakken en meelwormen kopen in de kleine voedselkraampjes op straat.

2018

SLANG EN ZANDLOPER

Samen met onze leverancier hebben we kandelaars in nieuwe vormen ontwikkeld; de slang (geïnspireerd op de plaatselijke cobra) en de zandloper. Malou en Nicoline bekijken de nieuwe vormen. Deze zien er perfect uit en krijgen een Kinta kleur in de volgende stap.

GEKLEURDE SWATCHES

Ter voorbereiding op de voorjaarscollectie 2019 hebben Lorna en haar team verschillende experimenten gedaan met papier-mache, om nieuwe technieken uit te proberen. De experimenten zelf zijn als kleine landschapsschilderijen, die ons meteen blij maken. Balou legt aan Arianne uit hoe de swatches zijn gemaakt. Balou is de creatieve man in het team van Lorna.

DRUGSVRIJE ZONE

Drugsgebruik is een groot probleem op de Filipijnen. De overheid en bedrijven doen hun best om het probleem te bestrijden. Ondanks dat lijkt het erop, dat het zelfs op de basisschool nodig is om aan te geven dat drugs verboden zijn. Bij de basisschool staat een groot bord met daarop: ‘THIS IS A DRUGS FREE ZONE AREA’.

HANDIGE TOOL

Voor Malou en ons is het belangrijk om inzicht te krijgen in het productieproces. Nicoline heeft hiervoor een handige Excel tool gemaakt. Het is een vrij complex proces, dus de tool heeft wat uitleg nodig. Maar uiteindelijk zal dit het voor iedereen makkelijker maken.

GESCHILDERDE KOMMEN

Alle stappen in de productie van de geschilderde kommen, worden aan Arianne uitgelegd. Wanneer de kom droog en geschuurd is, zal deze nog verschillende behandelingen ondergaan van vullen, verven in grondverf en schuren. Pas daarna kan de definitieve verflaag worden aangebracht. Het is een vrij intensief en tijdrovend proces.

GRATIS UIEN

Op het platteland zagen wij veel mensen (jong en oud) op zoek naar uien in een veld. De boer heeft onlangs geoogst, maar er zijn genoeg uien achtergebleven. Er gaat niets verloren, de lokale bevolking raapt alle uien op.

SCHALEN SCHALEN SCHALEN

Buiten (voor het huis van Malou) staan schalen opgestapeld te wachten op een matte verflaag. Schalen die allemaal verschillend zijn, door het prachtige patroon van acacia hout. De roze muur zorgt voor een zonnige Filipijnse sfeer.

KERAMIEK UIT DE OVEN – VIETNAM

Tijdens ons bezoek zagen we het keramiek uit de gigantische oven komen. Het keramiek wordt gebakken op een hoge temperatuur (1250 ℃). Interessant om te weten is: de plaats in de oven beïnvloedt de kleur van het keramiek.

2017

NIEUWE WERKPLAATS

Wij gingen op bezoek bij de leverancier, die al meer dan tien jaar verantwoordelijk is voor de vervaardiging van onze houten producten. Houtbewerking is intensief en vooral het droogproces is essentieel. Deze leverancier heeft een nieuwe, moderne werkplaats gebouwd waar alles gericht is op kwaliteitsverbetering. Alleen de buitenkant blijft overeind: een oude kippenfarm.

SANDING AREA

Binnen moet alles nieuw gebouwd worden. Onder meer een hele nieuwe ‘sanding area’ met overkapping, voor een belangrijk onderdeel in het proces, het met veel aandacht schuren van de producten. Op de foto is te zien dat de voetstukken voor de nieuwe machines al geplaatst zijn.

DE DROGER

Op deze foto laat de leverancier ons zien waar de droger en de slang voor het ‘drogen’ geplaatst gaan worden. Ze legt ons haarfijn uit hoe een en ander zal gaan werken.

VAN ALLE GEMAKKEN VOORZIEN

Het is de bedoeling dat de nieuwe werkplaats van alle gemakken voorzien zal zijn. Achter de grijze muren worden nieuwe sanitaire voorzieningen aangelegd.

COBRA’S

Op het terrein zijn niet alleen slangen om het hout te drogen. Voorheen stonden op het terrein van de kippenfarm veel bananenbomen. Daaronder hielden zich maar al te graag Filipijnse cobra’s op. Voor hen is het er maar goed toeven in de koele schaduw. De medewerkers waren niet op hun gemak met de cobra’s in de buurt (en nadat er tot drie keer toe cobra op het menu stond), heeft men besloten de bomen te kappen.

TAXI IN VIETNAM

Een taxi nemen (Grab of Uber) betekent niet automatisch met een auto vervoerd worden.

WASDAG

Midden april is het hartje zomer op de Filipijnen. De temperatuur loopt geregeld op tot wel 40℃. Op zaterdag wordt de was gedaan.

IN BAD

Niet alleen kleding wordt gewassen. Ook de Filipijnen nemen op zaterdag een bad. Dolle pret. En men slaat twee vliegen in één klap: het overstromende water loopt direct het rijstveld op.

PRODUCTONTWIKKELING

Help, welke kleur bedoelde ik nou. Er komt zoveel bij kijken bij het ontwikkelen van nieuwe productlijnen. Ik moet er echt het hoofd koel bij houden. Nu weet ik het weer: het was blauw. Of toch paars. Nee groen dan, of toch …

HOND & HOUTSNIPPERS

Op een bedje van houtsnippers. Niets slaapt zachter dan dat. En mijn baas maar werken. ‘Doorschaven graag en tot later.’

2016

JEEPNEYS

Met hun vrolijke, felle kleuren verlevigen ze het straatbeeld van Manila (en Cebu), maar deze jeepneys  veroorzaken veel smog en opstoppingen in de toch al hopeloze verkeerschaos.

REUS

Naar Filipijnse maatstaven is Frans, met zijn 1 meter 94 cm, erg lang.

De financiële afdeling van deze leverancier wilde dolgraag met de reus uit Nederland op de foto.

GYM

Ons hotel in Manila was apetrots op hun gym, met apparaten die naar onze mening niet hadden misstaan in een middeleeuwse martelkamer.

MIEREN

Niet alleen Noma, het Deense restaurant – dat jarenlang verkozen werd als beste ter wereld – serveert lopende mieren in haar dessert. Op de Filipijnen gaat men ervan uit dat ze geluk brengen. Je moet er niet vreemd van opkijken als er als delicatesse een zwerm mieren over je fruit wandelt. Als die het zoet genoeg vinden, dan is het zoet genoeg. Eet smakelijk.

LEKKER ETEN

Het is goed tafelen met de administratie- en productiemanagers van een van onze houtproducenten op Luzon.

Vis, verse groenten en fruit. Filipino’s zijn geweldige koks en er wordt altijd goed voor ons gezorgd als we op bezoek komen.

Reistip: Zeg het voort! De allerbeste mango’s worden op de Filipijnen gekweekt.

HERWONNEN HOUT

Onze meubels zijn vaak gemaakt van wat wij ‘herwonnen hout’ noemen. Oude raam- en deurkozijnen zijn daar heel goed voor te gebruiken. Nicoline: ‘Wij ontwerpen ze altijd in nauwe samenwerking met de houtwerkplaats. Daar weten ze als geen ander wat de mogelijkheden zijn. Hier ben ik bezig met de productie van een prototype.’

2015

KINTA IN VIETNAM

 

In Hanoi eet je nergens lekkerder dan op straat, tussen de scooters en het altijd drukke verkeer.

Omringd  door duizend andere pottenbakkerijen in Batrang bij Hanoi, troffen wij, na lang zoeken een oud familiebedrijf, waarvan de achtste generatie nu onze nieuwe keramieklijn gaat produceren. Oud, maar  modern: ze werken geheel op basis van het fair trade principe.

TUSSEN WASLIJNEN

En daar sta je dan opeens in een Filipijnse werkplaats tussen de waslijnen.

DROGEN

Het hout wordt verwerkt als het nog erg nat is. Het is daarom heel belangrijk dat de producten goed worden gedroogd voor ze worden afgewerkt en ingepakt. Hiervoor is een droger (drying kiln) nodig. Die wordt meerdere malen tijdens het productieproces gebruikt.

VERPAKKEN

Het verpakken van de bestellingen vraagt continu om aandacht. Het is belangrijk dat er niets wordt ingepakt als het regent of te vochtig is. Het gevaar ligt op de loer dat er dan tijdens het transport over zee, condens ontstaat in de dozen. Dat lijdt tot schimmel en dat willen we te allen tijde voorkomen.

2014 EN EERDER

STUDIE TOUR

December 2014. Op deze foto drie Delftse studenten, winnaars van de Fairmind competitieprijs voor het beste ontwerp Tafelaccessoires gemaakt van acaciahout, georganiseerd door de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels. De studenten zijn samen met Kinta, op bezoek bij de werkplaats, waar het uiteindelijke prototype van hun ontwerp werd gefabriceerd. Hier krijgen ze uitleg van onze Filipijnse ontwerper.

‘ROWL’

Reizigers op de lokale bus hebben een goed uitzicht op het winnende ontwerp, uitgestald voor de werkplaats. De studenten waren zeer tevreden met de uiteindelijke ‘look’ van hun schaal, die zij de naam ‘Rowl’ meegaven. Inmiddels opgenomen in de Kinta collectie.

PRODUCTIEPLANNING

Nicoline: ‘He, waarom is dat vakje nog leeg?’ Het plannen van de productie is vaak een probleem. Wij waren dolblij te merken dat onze houtproducent op ons advies een ‘productie monitoringsystem’ heeft geïntroduceerd. Voor iedereen op de werkplaats is het nu mogelijk de status van een productieorder te volgen. Een opmerkelijke vooruitgang.

HET OPMETEN VAN HOUT

Het zojuist geleverde hout wordt door de werkplaats, samen met de leverancier opgemeten om de prijs te bepalen.

SCHADUWRIJK

Na 300 jaar overheersing door Spanje, kwamen de Filipijnen in Amerikaanse handen in 1898. Een VS gouverneur wilde dat alle straten werden beplant met acacia’s. Dit bepaalt tot op heden het straatbeeld.

De bomen geven schaduw en allure. De snel groeiende bomen worden ook door de lokale bevolking langs wegen geplant als een investering voor de toekomst. Deze wordt gekapitaliseerd als de overheid een vergunning heeft gegeven voor het kappen van de boom door een gecertificeerd hout- handelaar.

ZEE

Dit plaatje zegt genoeg. Een van de mooie stranden op de Filipijnen.

CAPIZ

Capiz is een veelvoorkomende schelp in de Filippijnse zee. Het gebruik ervan in oude huizen voor bijvoorbeeld ramen is een eeuwenoude traditie. Daarnaast wordt het gebruikt in allerhande handicrafts. Kinta heeft verschillende capizlijnen in haar assortiment. Zo maken we zelfs kerstbomen van het rauwe materiaal.

WERKEN MET NYLON DRAAD

De Capiz schelp is doorschijnend en daardoor heel geschikt voor het vervaardigen van lampen. Op Cebu zijn er verschillende werkplaatsen gespecialiseerd in Capiz lampen. De schelpen worden daarvoor met nylondraad aan elkaar geregen of genaaid. U hoeft niet raar op te kijken als u plotseling in een restaurant of in uw hotelkamer verlicht wordt door een immense kroonluchter van Capiz.

NATUURRAMPEN OP DE FILIPIJNEN

De Filippijnen worden vaak geteisterd door natuurrampen als tyfonen en vulkaanuitbarstingen.

De kerk in San Fernando werd grotendeels begraven onder vulkaan-as na een uitbarsting van de Pinatubo in 1991. De bevolking, hoewel er door de jaren heen aan gewend geraakt. Maar ze zijn er in zekere zin ook door gehard.

ONTSPANNEN SFEER

Fillippino’s zijn vrolijke mensen, die het liefst in een ontspannen sfeer werken.

Nicoline: ‘Als ik me goed herinner wordt ik hier uitgelachen door de mannen van de productontwikkeling. Ik zal wel weer iets onmogelijk hebben voorgesteld.

Een lokale markt ergens op de Filippijnen: rijst, rijst en nog eens rijst.